Ga naar de inhoud
Home » Blog » Wat is EMDR therapie?

Wat is EMDR therapie?

  • admin 

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) therapie is een effectieve behandelmethode voor mensen die last hebben van traumatische ervaringen, angststoornissen, fobieën, depressie en andere psychische klachten. Deze therapie is ontwikkeld door de Amerikaanse psychologe Francine Shapiro in de jaren ’80 en heeft sindsdien wereldwijd erkenning gekregen.

EMDR Therapie, man aan tafle. Zijn hand ondersteund zijn hoofd.
- Ik Wil Therapie -
Foto door Andrew Neel

Bij EMDR therapie wordt gebruik gemaakt van oogbewegingen, geluiden of aanrakingen om de verwerking van traumatische herinneringen te stimuleren. Het idee achter EMDR is dat traumatische ervaringen niet goed verwerkt worden en vast blijven zitten in het geheugen. Dit kan leiden tot allerlei klachten en belemmeringen in het dagelijks leven.

Tijdens een EMDR sessie zal de therapeut samen met de cliënt de traumatische herinnering ophalen en deze vervolgens koppelen aan een afleidende stimulus, zoals oogbewegingen. De cliënt wordt gevraagd om de traumatische herinnering voor de geest te halen terwijl hij/zij de afleidende stimulus volgt. Dit proces wordt herhaald totdat de emotionele lading van de herinnering is verminderd en de herinnering minder belastend aanvoelt.

Deze therapie is gebaseerd op het idee dat het brein in staat is om zichzelf te genezen. Door de verwerking van traumatische herinneringen te stimuleren, kan het brein nieuwe verbindingen maken en de emotionele lading van de herinnering verminderen. Dit kan leiden tot een vermindering van klachten en een verbetering van het welzijn.

EMDR therapie wordt vaak ingezet bij mensen die last hebben van posttraumatische stressstoornis (PTSS), maar kan ook effectief zijn bij andere psychische klachten. Het is een kortdurende therapie, waarbij vaak al na enkele sessies resultaat wordt ervaren.

Het is belangrijk om te vermelden dat EMDR therapie niet voor iedereen geschikt is. Het is raadzaam om een gekwalificeerde EMDR therapeut te raadplegen om te bepalen of deze therapie geschikt is voor jouw specifieke situatie.

Al met al biedt EMDR therapie een effectieve en wetenschappelijk onderbouwde behandelmethode voor mensen die last hebben van traumatische ervaringen en andere psychische klachten. Het kan helpen om de emotionele lading van traumatische herinneringen te verminderen en het welzijn te verbeteren. Raadpleeg een professional om te bepalen of EMDR therapie geschikt is voor jou.

Ik Wil Therapie