Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Hoe wordt je fysiotherapeut?

Hoe wordt je fysiotherapeut?

Hoe wordt je fysiotherapeut? Man behandelt een voetblessure

Hoe doe je dat, fysiotherapeut worden? Welke opleiding kan ik daarvoor volgen? En zeker zo belangrijk, wat verdient het?
Als fysiotherapeut help je patiënten om zich beter te doen voelen. Bijvoorbeeld bij herstel na een blessure of ongeluk, of bij aanhoudende lichamelijke klachten, zoals tegenwoordig bij Covid-19.
Je helpt meestal jouw cliënt letterlijk op de been, zodat zij hun leven kunnen hervatten. Kort samengevat, fysiotherapeut zijn is een dankbaar en belangrijk beroep.

Wat doet een fysiotherapeut?

Het beroep van fysiotherapie valt onder de paramedische beroepen in de zorg; je bent geen arts maar je verricht wel medische handelingen. Een fysiotherapeut luistert naar klachten, maakt diagnoses en stelt samen met patiënten een behandelplan op. Je voert tests uit en zo nodig verwijs je jouw cliënten door. Het is belangrijk dat je goed kan communiceren.
Fysiotherapie geldt als een volwaardig paramedisch vak. Je weet als fysiotherapeut immers alles van hoe de mens beweegt.

Waar vind ik een opleiding voor fysiotherapeut?

Om fysiotherapeut te worden moet je de pittige hbo-opleiding tot fysiotherapeut volgen. Er zijn in Nederland 12 bachelor fysiotherapie-opleidingen, oftewel hbo-opleidingen. De meeste hogescholen bieden zo’n opleiding aan. Je gaat veel theoretische vakkennis opdoen tijdens je studie, maar ook veel praktijkervaring. Binnen vier jaar kun je het diploma Bachelor of Health behalen.
Op meerdere plekken in het land wordt de opleiding aangeboden, maar let goed op de verschillen tussen de opleidingen. Hoe zij het vak benaderen moet je goed onderzoeken, hoe geeft de aanbieder de studie vorm? Welke specialisaties bieden zij nog aan?

Kan ik ook in deeltijd een opleiding tot fysiotherapeut volgen?

Ja, dat is mogelijk. Echter, je hebt niet zoveel opties: de particuliere instellingen Pro Education (van NCOI) en THIM Hogeschool bieden opleidingen tot fysiotherapeut in deeltijd aan.
Je kunt starten met een havo-, vwo- of mbo-diploma (niveau 4).
Fysiotherapie is normaliter één van de zwaarste voltijd hbo-studies. Ga je deze opleiding in deeltijd volgen? Dan moet je dus meer doen in minder tijd. Behoorlijk pittig dus.

Kan ik als fysiotherapeut specialiseren?

Het is zeker een vak dat uitbreidingsmogelijkheden biedt. Zo kun je gaan richten op manuele therapie, kinderfysiotherapie, arbeidsfysiotherapie of psychosomatische fysiotherapie.
In de laatste genoemde variant ga je mensen helpen zowel op lichamelijk als op geestelijk, mentaal en sociaal vlak. Bij de HAN University of Applied Sciences heb je een keuze uimeerdere richtingen kiezen, zoals een deeltijdstudie Master Musculoskeletale Revalidatie. Je wordt dan klinisch specialist binnen het musculoskeletale domein.

Zijn er veel vacatures voor een fysiotherapeut?

Meestal is het niet zo moeilijk om een baan te vinden, vooral door de vele opties. Zo kun je gaan werken in een eerstelijnspraktijk, een gezondheidscentrum, revalidatiecentrum, sportschool, ziekenhuis of een GGZ-instelling. Maar je kunt natuurlijk ook je eigen praktijk beginnen.

Wat is het salaris van een fysiotherapeut?

Hoewel je op hbo-niveau werkt, is het salaris vaak niet zo hoog als die van andere hbo-opleidingen. In loondienst hangt het salaris af van het soort instelling waarvoor je werkt en de bijbehorende cao. Reken als startende fysiotherapeut minimaal op een bruto maandsalaris van 2.250 euro (hier komt nog 8 procent vakantietoeslag en een eindejaarsuitkering bij). Dit kan oplopen tot 3.800 euro. In een leidinggevende rol verdien je wat meer. Ga je werken met een eigen praktijk, dan is je vergoeding gebaseerd op afspraken met de ziektekostenverzekeraars. Je inkomen wordt dan bepaald door het aantal patiënten dat je behandelt, hou ongeveer rekening met 70.000 euro per jaar.

Opleidingen

Hogeschool Rotterdam
HvA
Hogeschool Leiden
HAN
Saxion
Avans
Hogeschool Zuyd
Fontys
THIM – Deeltijd
Hanze Hogeschool

Toelatingseisen

Havo- of vwo-diploma (alle profielen) of diploma op mbo-4 niveau.
Vraag dit ook na bij de onderwijsinstelling.


Vacatures

Ik wil Therapie heeft een Facebookgroep waar je een oproep kan plaatsen voor vacatures fysiotherapie en voor een stageplek fysiotherapie. Klk hier om naar de Facebookgroep te gaan.