Ga naar de inhoud
Home » Blog » Europese Dag van de Beroerte

Europese Dag van de Beroerte

  • admin 

De Europese Dag van de Beroerte is bedoeld om meer aandacht te genereren voor beroertes: Wat ze zijn en wat voor impact ze kunnen hebben op iemands leven. Er wordt onder andere gewaarschuwd voor de oorzaken van beroertes, zoals een te hoge bloeddruk of overgewicht. Deze dag wordt elke tweede dinsdag van mei gehouden.

Europeese dag van de Beroerte - Röntgenfoto wordt bekeken door een arts - Ik Wil Therapie -

Voorkom en herken

Op de Europese Dag van de Beroerte kan je daarom terecht in allerlei zieken- en verpleeghuizen onder andere informatie verzamelen over beroertes, of u kunt een gratis beroertetest nemen. Er wordt vooral veel voorlichting gegeven, en dat heeft te maken met het thema: ‘Voorkom en herken’. Daarmee wil de organisator namelijk aangeven dat er nog te veel onduidelijkheid bestaat over beroertes en hoe ze veroorzaakt worden, en dat moet volgens de CVA-vereniging Nederland veranderd worden.

CVA

Een CVA, ook wel bekend als een beroerte, is een medische aandoening die optreedt wanneer de bloedtoevoer naar de hersenen wordt onderbroken. CVA staat voor Cerebrovasculair Accident, wat in feite betekent dat er een ongeluk in de bloedvaten van de hersenen heeft plaatsgevonden.

Er zijn twee hoofdtypen CVA: een ischemische beroerte en een hemorragische beroerte. Bij een ischemische beroerte wordt de bloedtoevoer naar de hersenen belemmerd door een bloedprop of een vernauwing in een bloedvat. Dit kan leiden tot schade aan de hersenen als gevolg van zuurstoftekort. Een hemorragische beroerte daarentegen treedt op wanneer er een bloeding in de hersenen optreedt, meestal als gevolg van een gescheurd bloedvat.

De symptomen van een CVA kunnen variëren, afhankelijk van het gebied van de hersenen dat is aangetast. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn plotselinge gevoelloosheid of zwakte in het gezicht, de arm of het been, problemen met spreken of begrijpen van taal, ernstige hoofdpijn, duizeligheid en verlies van evenwicht of coördinatie.

Medisch noodgeval

Het is belangrijk om te weten dat een CVA een medisch noodgeval is en onmiddellijke medische hulp vereist. Hoe sneller iemand met een CVA behandeld wordt, hoe groter de kans op herstel. Het is essentieel om de symptomen van een CVA te herkennen en onmiddellijk 112 te bellen.

De behandeling van een CVA kan variëren, afhankelijk van het type beroerte en de ernst ervan. In sommige gevallen kan een medicamenteuze behandeling worden gebruikt om de bloedstroom te herstellen en verdere schade aan de hersenen te voorkomen. In ernstigere gevallen kan een operatie nodig zijn om de bloedtoevoer te herstellen of om een bloeding te stoppen.

Na een CVA kan het herstelproces langdurig zijn en kan het gepaard gaan met fysieke, cognitieve en emotionele uitdagingen. Revalidatie en therapie spelen een cruciale rol bij het helpen van patiënten om hun functies te herwinnen en hun kwaliteit van leven te verbeteren.

Het is belangrijk om bewustzijn te creëren over CVA’s, omdat vroege herkenning en snelle behandeling van vitaal belang zijn. Het delen van informatie over de symptomen, risicofactoren en preventieve maatregelen kan helpen om het aantal CVA-gevallen te verminderen en mensen bewust te maken van de urgentie van het zoeken naar medische hulp bij het optreden van symptomen.

Als je vermoedt dat iemand in jouw omgeving een CVA heeft, aarzel dan niet om onmiddellijk medische hulp in te schakelen. Een snelle reactie kan het verschil maken tussen leven en dood, en kan de kans op herstel aanzienlijk vergroten.

Voor meer informatie over de Dag, en voor een overzicht van waar je allemaal terecht kunt voor activiteiten is er de website: www.dagvandeberoerte.nl

Ik Wil Therapie