Ga naar de inhoud
Home » Blog » Emotional Freedom Techniques uitgelegd

Emotional Freedom Techniques uitgelegd

  • admin 

EFT, oftewel Emotional Freedom Techniques, is een methode om emotionele blokkades op te heffen door middel van het kloppen op specifieke punten op het lichaam. Deze techniek is ontwikkeld door Gary Craig in de jaren ’90 en wordt steeds populairder als een effectieve manier om stress, angst en andere negatieve emoties te verminderen.

emotional freedom techniques, vrouw met rode trui zit aan het water - Ik Wil Therapie
Foto door Engin Akyurt – Emotional Freedom Techniques

Het idee achter EFT is dat negatieve emoties worden veroorzaakt door verstoringen in het energiesysteem van het lichaam. Door op specifieke punten te kloppen, wordt deze energie weer in balans gebracht en kunnen emotionele blokkades worden opgeheven.

Het kloppen gebeurt met de vingers op bepaalde punten op het lichaam, die corresponderen met de meridianen in het energiesysteem. Deze punten zijn onder andere de zijkant van de hand, het topje van het hoofd, de wenkbrauw, de zijkant van het oog, onder het oog, onder de neus, op de kin, op de borst en onder de arm.

Emotional Freedom Techniques, benoem je emoties

Om EFT toe te passen, begin je met het benoemen van de emotie waar je last van hebt. Vervolgens bepaal je de intensiteit van deze emotie op een schaal van 0 tot 10. Daarna klop je op de verschillende punten terwijl je een affirmatie uitspreekt die gericht is op het oplossen van de emotie. Bijvoorbeeld: “Ondanks mijn angst voor spreken in het openbaar, hou ik van en accepteer ik mezelf volledig.”

Na het kloppen op alle punten, bepaal je opnieuw de intensiteit van de emotie en herhaal je de oefening indien nodig. Het kan zijn dat de intensiteit van de emotie is afgenomen of zelfs helemaal is verdwenen.

EFT kan worden toegepast op verschillende soorten emoties, zoals angst, stress, verdriet, boosheid en schuldgevoel. Het kan ook worden gebruikt om fysieke klachten te verminderen, zoals hoofdpijn, rugpijn en spijsverteringsproblemen.

Hoewel EFT nog niet wetenschappelijk is bewezen, zijn er veel mensen die baat hebben bij deze techniek. Het is een eenvoudige en effectieve manier om emotionele blokkades op te heffen en meer rust en balans te vinden in het dagelijks leven.

Ik Wil Therapie