Wat is Schematherapie?

Wat is Schematherapie, afbeeldig: twee poppetjes, eentje zit in de stoel en de ander ligt op een sofa. - Ik Wil Therapie

Schematherapie is een vorm van psychotherapie die in de jaren tachtig is ontwikkeld door Dr. Jeffrey Young. De therapie is ontworpen om individuen te helpen bij het identificeren en veranderen van negatieve denk- en gedragspatronen die zich in de loop van de tijd hebben ontwikkeld. Schema’s worden gedefinieerd als diepgewortelde denk- en gedragspatronen die tijdens de kindertijd worden ontwikkeld en die het leven van een individu tot ver in de volwassenheid kunnen blijven beïnvloeden.

Het doel

Het doel van schematherapie is mensen te helpen de oorsprong van hun negatieve denk- en gedragspatronen te begrijpen en nieuwe, gezondere manieren van denken en gedrag te ontwikkelen. De therapie is gebaseerd op het idee dat schema’s diepgeworteld zijn en vaak moeilijk te veranderen, maar dat individuen door ze te identificeren en uit te dagen nieuwe, gezondere manieren van denken en gedrag kunnen ontwikkelen.

De Therapie wordt meestal uitgevoerd in individuele sessies en kan enkele maanden tot meerdere jaren duren, afhankelijk van de behoeften van de hulpvrager.
De therapie omvat doorgaans een combinatie van cognitieve, gedrags- en ervaringsgerichte technieken, zoals rollenspellen, verbeeldingskracht en mindfulness-oefeningen.

Een van de belangrijkste onderdelen van schematherapie is het gebruik van de therapeutische relatie om mensen te helpen hun negatieve schema’s aan de kaak te stellen. De therapeut werkt samen met het individu om negatieve denk- en gedragspatronen te identificeren en uit te dagen, en om nieuwe, gezondere manieren van denken en gedragen te ontwikkelen.

Schematherapie is effectief

Schematherapie is effectief gebleken bij de behandeling van een verscheidenheid aan psychische aandoeningen, waaronder depressie, angst, persoonlijkheidsstoornissen en middelenmisbruik. Het is ook effectief gebleken bij het helpen van mensen met chronische gezondheidsproblemen, zoals chronische pijn en gastro-intestinale stoornissen.

Concluderend, schematherapie is een krachtige en effectieve vorm van psychotherapie die kan helpen negatieve denk- en gedragspatronen te identificeren en te veranderen. Door samen te werken met een therapeut nieuwe, gezondere manieren van denken en gedrag ontwikkelen die kunnen leiden tot een bevredigender en bevredigender leven.

Schematherapie uitgelegd op wikipedia

Ben je een Schematherapeut, maak een profiel aan op onze website.

Scroll naar boven