Wat is paardencoaching?

Paardencoaching, vrouw omhelst een wit paard. ikwiltherapie.nl

Paardencoaching is het inzetten van een paard als hulpmiddel voor mensen. Hierbij wordt een beroep gedaan op de natuur van het paard, namelijk het zijn van een vluchtdier en het leven in een kudde.

Als vluchtdier is een paard constant bezig met het in de gaten houden van zijn omgeving of er een roofdier in de buurt is. Zo ja, heeft het roofdier honger of niet? Paarden hebben met hun zintuigen het vermogen om op afstand aan te voelen wat er in het roofdier omgaat. Als zij merken dat het roofdier aan het jagen is, gaan ze vluchten. Als ze merken dat het roofdier voldaan is, zullen ze gewoon verder gaan met het grazen.

Met het leven als kuddedier zijn ze afhankelijk van hun kudde. Wie is het meest ervaren paard en wijst de weg als ze moeten vluchten (leidende merrie)? En wie is het sterkst en kan het beste verdedigen (hengst)? Los van de rangorde, moet ook ieder lid gezond zijn. Als een paard buikkramp heeft, is het niet goed in staat om te vluchten. De andere leden van de kudde zullen dan proberen om het zieke paard te helpen. Dat doen ze door extra bescherming te bieden en spanning over te nemen. Deze spanning laten vloeien ze af door te gapen.

Het bijzondere aan een paard is dat ze geen onderscheid maken tussen een mens of dier. Zodra ze in contact worden gebracht met een persoon, reageren ze vanuit hun natuur op de spanning en uitstraling die dit ‘nieuwe kuddelid’ met zich meedraagt. Als ze opmerken dat deze persoon ‘koliek’ (buikkramp of buikpijn) heeft, gaan ze proberen te helpen. Dit doen ze weer vanuit hun perspectief om samen zo veilig mogelijk te zijn.

Paardencoaching, paard gefotografeerd bij het oog. ikwiltherapie.nl

Paarden communiceren met hun houding, gedrag en uitstraling. Zoals ze op andere paarden reageren, reageren ze ook op jou als mens. Door de paardentaal te kennen, kan de paardencoach de reacties van het paard vertalen. Dit zorgt bij de persoon voor inzichten in waar de spanning of blokkade mee te maken kan hebben.

De belangrijkste effecten van paardencoaching op mensen zijn:

Je kunt even niet zo goed nadenken met een los paard in de bak. Hierdoor worden rationele denkprocessen omzeild en kom je in contact met je lichaam/gevoel.
In de energie-uitwisseling met elkaar neemt het paard spanning van je over en geeft zuivere energie terug. Dit is voelbaar doordat er een trilling in je benen en/of buik ontstaat.
Door ons denkend vermogen zijn wij in staat om ons gevoel weg te stoppen. Maar als je je gevoel wegstopt, wil dit nog niet zeggen dat het weg is; je lichaam slaat het op. Het paard merkt onmiddellijk dat er een blokkade (koliek) zit en reageert hier op. Doordat via de invloed van het paard een ‘andere ingang’ wordt genomen, namelijk via het gevoel, is de impact veel groter dan bijvoorbeeld bij een psycholoog aan tafel. Het paard, in combinatie met de vertaling van de paardencoach, zorgt ervoor dat je denken en voelen (opnieuw) met elkaar in verbinding worden gebracht. Zodra het paard merkt dat er geen verschil meer bestaat tussen wat je hoofd, je hart en je buik uitstraalt, zal het dit ook bevestigen door ontspannen bij je te komen staan en een keer te smakken met de mond. Het paard voelt dan aan dat je weer in orde bent en kan zichzelf ontspannen. Voor mensen is dit vaak positief confronterend om mee te maken.

Wil je meer weten of paardencoaching iets voor jou is, neem dan contact op met een paardencoach in de buurt.

Scroll naar boven