Wat is Gordelroos?

Gordelroos (de medische term is Herpes Zoster) is een huidaandoening die wordt veroorzaakt door het varicella-zoster virus. Dit virus is ook de oorzaak van waterpokken. De meeste mensen krijgen deze op jonge leeftijd. Als ze eenmaal zijn hersteld, blijft het virus achter in hun ruggenmerg. Ze merken hier niets van. Door verschillende omstandigheden kan het virus later via een van de zenuwbanen weer terugkeren naar de huid en de vorm aannemen van gordelroos in de buurt van het uiteinde van de zenuw. Net als bij waterpokken kunnen de plekken na opengaan ernstige littekens veroorzaken.

Gordelroos bij man in de hals. ikwiltherapie.nl
Bron foto: Wikipedia

Gordelroos herken je aan rode, pijnlijke bultjes of blaartjes die een patroon vormen van een halve gordel, aan een kant van je lichaam. Bij de meeste (50 procent) komt de aandoening voor op de romp, bijvoorbeeld rond het middel of in het schoudergebied. Bij 20 procent van de mensen komt het voor op de armen en bij 15 procent van de gevallen komt gordelroos in het gezicht voor. Wanneer het in het gezicht voorkomt, is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts, omdat het virus oogontsteking of gehoorbeschadiging kan veroorzaken.

Gordelroos komt bij zo’n drie op de duizend mensen voor, meestal bij ouderen boven de zestig. Deze huidaandoening kan behoorlijk vervelend zijn, maar is meestal niet ernstig. Doorgaans drogen de blaasjes na ruim een week vanzelf uit en nemen je klachten binnen twee weken af. Er zijn verschillende zalfjes verkrijgbaar om de klachten te verminderen en je kunt ook paracetamol slikken. Wanneer het een ernstig geval betref kan de huisarts een medicijn voorschrijven. Sommige mensen krijgen last van zenuwpijn of krijgen ook een bacteriële infectie als de blaasjes zich gevormd hebben. In dit geval is medische hulp noodzakelijk.

Omdat gordelroos besmettelijk is, moet je wel goed oppassen in contact met anderen. Door het aanraken van mensen die nog geen waterpokken hebben gehad, kun je het virus op hen overdragen. Was dus goed je handen en onderarmen en probeer contact met de blaasjes te vermijden.

Ben je niet zeker of je gordelroos hebt? Neem dan altijd contact op met je huisarts.

Scroll naar boven