Ga naar de inhoud
Home » Blog » Voedingsmiddelen volgens de traditionele Chinese voedingsleer

Voedingsmiddelen volgens de traditionele Chinese voedingsleer

Volgens de traditionele Chinese voedingsleer is het belangrijk om de balans tussen yin en yang in je lichaam te behouden. Yin en yang zijn twee tegenovergestelde maar complementaire energieën die door ons lichaam stromen. Wanneer deze energiestromen verstoord raken, kan dit leiden tot spijsverteringsproblemen en andere gezondheidsklachten. In dit blogartikel zullen we bespreken hoe bepaalde voedingsmiddelen de yin en yang energieën kunnen verstoren en hoe je het beste kunt eten om deze levensenergie weer in balans te brengen.

Chinese voedingsleer: Yin en Yang

Volgens de Chinese voedingsleer zijn er bepaalde voedingsmiddelen die als yin of yang worden beschouwd. Yin-voedingsmiddelen zijn verkoelend en vochtig, terwijl yang-voedingsmiddelen verwarmend en droog zijn. Een teveel aan yin-voedingsmiddelen kan de spijsvertering verzwakken en leiden tot een gevoel van kou en lethargie. Aan de andere kant kan een teveel aan yang-voedingsmiddelen de spijsvertering overbelasten en leiden tot hitte en ontstekingen in het lichaam.

Chinese voedingsleer, Aziatische jonge vrouw eet met stokjes uit een kommetje.
- Ik wil Therapie -

Om de yin en yang energieën in balans te houden, is het belangrijk om een gevarieerd dieet te volgen dat zowel yin- als yang-voedingsmiddelen bevat. Yin-voedingsmiddelen zijn onder andere groene bladgroenten, komkommer, tomaat, watermeloen en yoghurt. Deze voedingsmiddelen helpen om het lichaam te verkoelen en te hydrateren. Yang-voedingsmiddelen zijn onder andere gember, knoflook, kaneel, rode peper en vlees. Deze voedingsmiddelen helpen om het lichaam te verwarmen en de spijsvertering te stimuleren.

Besteed aandacht

Daarnaast is het belangrijk om aandacht te besteden aan de manier waarop je eet. Volgens de Chinese voedingsleer is het belangrijk om langzaam en met aandacht te eten. Dit helpt om de spijsvertering te bevorderen en de energiestromen in het lichaam in balans te houden. Vermijd ook het eten van te grote maaltijden, omdat dit de spijsvertering kan overbelasten.

Het is ook belangrijk om te luisteren naar je lichaam en te eten waar je op dat moment behoefte aan hebt. Als je bijvoorbeeld merkt dat je lichaam behoefte heeft aan verkoeling, kies dan voor yin-voedingsmiddelen zoals komkommer of watermeloen. Als je juist behoefte hebt aan verwarming, kies dan voor yang-voedingsmiddelen zoals gember of kaneel.

Kortom, volgens de traditionele Chinese voedingsleer is het belangrijk om de balans tussen yin en yang in je lichaam te behouden. Door een gevarieerd dieet te volgen dat zowel yin- als yang-voedingsmiddelen bevat en aandacht te besteden aan de manier waarop je eet, kun je de levensenergie weer laten stromen en je spijsvertering in balans houden. Luister naar je lichaam en geef hetgene wat het op dat moment nodig heeft.

Ik Wil Therapie