Meteen naar de inhoud

Homeotherapie

Zoek een therapeut die bij je past
Logo - Ik Wil Therapie

Er zijn nog geen aanmeldingen voor de categorie HomeotherapieHeb je een praktijk en wil je op deze website opgenomen worden?
Een miniprofiel is gratis en je profiteert van de hoge zoekresultaten in de zoekmachines. Je kan via de pagina praktijk aanmelden alle informatie vinden t.b.v. een aanmelding. Zijn er nog vragen? stel ze gerust via de contactpagina.

Behandeling en middelen

De homeopathische behandelwijze gebaseerd op het voorschrijven van homeopathische middelen, ook wel homeopathica genoemd.
De verzameling middelen en de manier waarop men tot de keuze komt voor een bepaald middel, verschilt per stroming binnen de homeopathie.
Op de eerste plaats wordt er gelet op de symptomen van de ziekte. Een homeopaat kiest in principe een middel dat is gebaseerd op een stof waarvan de homeopaat meent dat deze bij gezonde mensen gelijksoortige symptomen oproept. In de klassieke homeopathie let men echter ook op allerlei kenmerken van de patiënt zelf, dit noemen we het constitutietype. Uiteindelijk schrijft de homeopaat een extreem verdunde oplossing voor van een enkele (bij klassieke homeopathie) of verschillende grondstoffen. In de praktijk kiest men vaak zelf een middel uit de schappen van de apotheek of de drogist.

 

Homeotherapie en de Europeese Unie

Alle lidstaten van de Europese Unie zijn verplicht homeopathische middelen te registreren, voor gebruik bij mens en dier.
Voor de registratie van homeopathische middelen geldt binnen Europa een vereenvoudigde procedure die afwijkt van de registratie voor reguliere geneesmiddelen. In deze procedure hoeft de werkzaamheid of veiligheid van het middel niet aangetoond te worden. Wel moet de farmaceutische kwaliteit en de veiligheid van het middel beoordeeld worden voordat het product op de markt gezet mag worden. Deze procedure geldt alleen voor homeopathische middelen die voor oraal of uitwendig gebruik bestemd zijn die verder dan 1 op 10.000 verdund zijn én geen specifieke therapeutische indicatie vermelden op de verpakking en bijsluiter.

Volgens de Regeling Geneesmiddelenwet moeten homeopathische geneesmiddelen klinische en preklinische gegevens overleggen wanneer er een claim van therapeutische indicatie op de verpakking of bijsluiter staat vermeld. Wanneer het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen van oordeel is dat de gegevens niet stroken met de claim, kan het de handelsvergunning intrekken, dit gebeurde met het middel Rinileen tabletten.

Bij de beoordeling dient in de informatie over het homeopathische middel tot uitdrukking te komen, dat de beoordeling gebaseerd is op andere dan wetenschappelijke criteria.