Meteen naar de inhoud

Acupunctuur

Zoek een therapeut die bij je past
Acupunctuur - Ik Wil Therapie -ikwiltherapie.nl

Heb je een praktijk en wil je op deze website opgenomen worden? Meld je dan aan via de onderstaande knop.

Acupunctuur informatie

Acupunctuur is één van de behandelmethodes van de traditionele Chinese geneeskunde. Hierbij worden naalden op acupunctuurpunten in het lichaam gestoken. Deze methode wordt al meer dan 2500 jaar gebruikt en is nauw verbonden met de Chinese filosofie. Al sinds de bronstijd worden metalen naalden gebruikt. Vermoedelijk werden naalden van botsplinters of steen voor de bronstijd gebruikt.

In 1683 schreef Willem ten Rhijne er als eerste Europeaan over, die enkele jaren op Dejima verbleef. In Dejima maakte hij kennis met acupunctuur en moxibustie en schreef daar zijn verhandeling de “De Acupunctura” over. Iets wat tegenwoordig een essay zal worden genoemd.

Naast de klassieke Chinese acupunctuur met naalden is er ook elektro-acupunctuur waarbij er een zwakke elektrische stroom door de naalden loopt, en ook laser acupunctuur, waarbij geen naalden worden gebruikt maar men een lage intensiteit laserlicht op de gebruikelijke plaatsen straalt.

Traditionele methode bestaat uit het inbrengen van roestvrijstalen naalden in verschillende delen van het lichaam, ook wel hao tjen-naalden genoemd.
Bij moderne toepassing kunnen eventueel andere stimuli op punten van keuze worden toegepast, zoals bestraling met laser, een laagfrequente wisselstroom op de geplaatste naalden of zelfs toediening van kleine injecties in acupunctuurpunten. Sommige acupuncturisten plaatsen naalden op, of rondom de plek van de ziektehaard, waar anderen punten kiezen op basis van de symptomen.
In de traditionele toepassing wordt meestal een combinatie van punten gebruikt.