Meteen naar de inhoud

Acupressuur

Zoek een therapeut die bij je past
Acupressuur - Ik Wil Therappie - ikwiltherapie.nl
Zoek op woonplaats

Acupressuurpraktijken

Heb je een praktijk en wil je op deze website opgenomen worden? Via de onderstaan de knop kom je bij de informatiepagina met een uitleg over hoe je een profiel op deze website kunt afnemen.

Wat is acupressuur?

Acupressuur lijkt veel op massage.  Het doel is het verbeteren van het ‘welbevinden van lichaam en geest’.
Voor deze vorm van therapie bestaan speciale opleidingen. Vaak zijn het acupuncturisten die deze cursus gevolgd hebben en het maakt onderdeel uit van de Chinese geneeskunde, net als het verwante Shiatsu. Shiatsu wordt soms vergoed door ziektekostenverzekeraars maar acupressuur niet.

De basis ligt in de traditionele Chinese geneeskunde. Volgens de filosofie, bevinden zich in de huid van het hoofd, de rug, borstkas, armen en benen een twaalf- of veertiental energiebanen of meridianen, die in de vingertoppen en tenen eindigen. Elke van deze meridiaan geeft energie door aan een hoofdorgaan en andere organen en spieren. De meridiaan heeft een aantal punten in de huid, die acupunctuur- of acupressuurpunten worden genoemd. Vanuit deze punten kun je de hoeveelheid energie in de organen reguleren. Er is een sterke variatie in de duur van de behandeling.

Acupunctuur werkt met naaldjes en bij acupressuur en bij shiatsu wordt de huid aangeraakt. De druk wordt in vele gevallen met de duim gegeven, maar kan soms ook met de handpalm, elleboog, knie of voet worden gegeven. Soms gebruikt de behandelaar zelfs zijn gehele lichaamsgewicht door over de patiënt heen te lopen.

Instrumenten

Er zijn verschillende instrumenten om niet-specifieke druk uit te oefenen door te wrijven, te rollen of druk uit te oefenen op de reflexzones van het lichaam. Een van deze instrumenten is de acuball, een balletje van rubber met uitsteeksels dat te verwarmen is. Het wordt gebruikt om druk uit te oefenen en spier- en gewrichtspijn te verlichten.
De energierol is een kleine cilinder met uitsteeksels. Het wordt tussen de handen gehouden en heen en weer gerold om acupressuur toe te passen.
De voetroller (ook wel bekend als “krupa chakra”) is een ronde, cilindrische rol met uitsteeksels. Het wordt op de grond gelegd en de voet wordt er heen en weer over gerold.
De powermat (ook wel piramidemat genoemd) is een mat met kleine piramidevormige bultjes waar je op loopt.
De ruggengraatroller is een hobbelige rol met daarin magneten die op en neer over de ruggengraat wordt gerold.
De Teishein is een van de oorspronkelijke negen klassieke acupunctuurnaalden die in de originele teksten van acupunctuur worden beschreven. Hoewel het wordt beschreven als een acupunctuurnaald, heeft het de huid niet doorboord. Het wordt gebruikt om snelle percussiedruk uit te oefenen op de te behandelen punten.