Prikkelbare Darm Syndroom en voeding

Man met buikpijn. -  Prikkelbare Darm Syndroom - Ik Wil Therapie

Experts zijn hard op zoek naar dé oplossing voor Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). De eerste stappen zijn al gezet, maar er is nog altijd veel onduidelijk. Veel patiënten leggen een persoonlijke zoektocht af om te ontdekken hoe ze het beste met PDS om kunnen gaan.

Voeding kan een grote rol spelen bij een darmaandoening. Voeding kan klachten veroorzaken óf juist verminderen. Bij Prikkelbare Darm Syndroom is er een duidelijk verband tussen voeding en klachten. Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Denk aan knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten, deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken. Omdat de klachten zo uiteen lopen bestaat er geen algemeen voedingsadvies. Een persoonlijk voedingsadvies opgesteld door een diëtist wordt aangeraden. In de basis is het advies de richtlijnen gezonde voeding met voldoende vezels en vocht.

De eerste gedachte van een PDS-patiënt is: dan eet ik toch geen knoflook, ui, zuivel, enzovoorts…? Dat is te begrijpen, maar niet verstandig. Iedereen heeft voedingsstoffen nodig en eten zomaar uitbannen kan leiden tot tekorten. Wees daarom voorzichtig met experimenteren. Wil je echt goed uitzoeken wat je wel en niet kunt eten? Maak een afspraak met je huisarts, je huisarts kan je doorverwijzen naar een diëtist. De diëtist zal samen met je naar je voedingspatroon kijken en proberen klachten en voedingsmiddelen aan elkaar te koppelen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een voedingsdagboek bijhouden. Een kleine aanpassingen in je voedingspatroon kan al helpen om de klachten minder te laten worden.

Alleen Prikkelbare Darm Syndroom?

Als je de diagnose Prikkelbare Darm Syndroom hebt gekregen van je arts speelt soms de gedachte ‘is er niet meer aan de hand?’ Vaak is er alleen sprake van PDS. Wel kan PDS samen voorkomen met andere gevoeligheden voor bepaalde voedingsmiddelen, zoals een gevoeligheid voor gluten, lactose of andere suikers. Uit een test kan bijvoorbeeld blijken dat je geen lactose intolerantie hebt, maar dat er wel sprake is van een gevoeligheid. Een gevoeligheid betekent dat je een bepaalde hoeveelheid op een dag kan tolereren. Ga je over deze grens heen, dan ontstaan er klachten. Samen met een diëtist kun je er achter komen of er bij jou ook sprake is van een gevoeligheid voor een bepaalde voedingsstof.

Verlichting

Het FODMAP-beperkte dieet kan een vervolg stap zijn. Dit tijdelijke dieet draait om zes soorten koolhydraten, elke letter in FODMAP staat voor één. Het zijn koolhydraten die slecht of niet opgenomen worden in de dunne darm en in de dikke darm terecht komen. In de dikke darm gaan bacteriën deze koolhydraten fermenteren (opeten) en dit kan gasvorming en klachten veroorzaken. Deze koolhydraten zitten onder andere in bepaalde fruitsoorten, groente of melkproducten. Je ontdekt of het dieet voor je werkt door deze koolhydraten zes weken lang niet te eten. Ben je op dat moment buikpijnvrij, dan voeg je stap voor stap elke koolhydraat weer toe. Zo ontdek je van welke soort je pijn krijgt en welke niet. Daarnaast leer je van hoeveel je van deze koolhydraten kan tolereren op een dag. Maar let op, het is nog onduidelijk of dit dieet op langere termijn beter is dan andere behandelingen. Hier is meer onderzoek voor nodig.
Ook hier geldt: wees voorzichtig met experimenteren – het is belangrijk dat je dit dieet volgt onder begeleiding van een diëtist

Relatie met eten

Een simpel antwoord op de vraag wat je wel of niet kunt eten met PDS? Dat is helaas niet voor handen, omdat de klachten per persoon verschillen. Het blijft jouw persoonlijke zoektocht naar een antwoord. Zorgt dit voor een moeilijke relatie met eten? Praat erover met je diëtist of huisarts. Om af te sluiten met een positieve noot: er zijn genoeg voedingsmiddelen waarvan je geen klachten krijgt. Ook zijn er tegenwoordig steeds meer lactose- of glutenvrije producten te vinden in schappen van de supermarkt. Met andere woorden: Ook met Prikkelbare Darm Syndroom is het mogelijk om lekker en gezond te eten.

Voor meer informatie over Prikkebare Darm Syndroom, bezoek de website van de Maag Lever Darm Stichting.

Scroll naar boven