Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Internationale dag van de chocolade – 13 september

Internationale dag van de chocolade – 13 september

Internationale dag van de chocolade - marktstal met allerlei soorten chocolade - ikwiltherapie.nl

Wat is het meest geliefde voedselproduct van de wereld? Inderdaad, chocolade! En dat wordt jaarlijks op 13 september gevierd met de Internationale Dag van de Chocolade (International Chocolate Day).

Waar wordt chocolade eigenlijk van gemaakt?

Chocolade wordt gemaakt van de bonen van de cacaoboom. De bonen worden gedroogd, schoongemaakt en geroosterd. Wanneer dit is gedaan wordt de schil verwijderd en worden de bonen vermalen tot een cacaomassa, dat is pure chocolade in ruwe vorm. Deze massa wordt vloeibaar gemaakt en vervolgens verwerkt in cacaobestanddelen en cacaoboter. Beide bestandsdelen worden gebruikt voor de productie van chocolade.

Oorspronkelijk komt de chocoladeboom voor in Zuid-Amerika, maar dit continent is niet de grootste producent. Dit is Ivoorkust in Afrika en ze produceren maar liefst 1.230.000 ton per jaar. Dat zijn behoorlijk veel repen chocolade. De beste chocolade wordt geproduceerd in Zwitserland, België, Frankrijk, Spanje, de Verenigde Staten van Amerika, Oostenrijk en Duitsland.

Fairtrade chocolade

Door een chocoladereep te kopen met het Fairtrade keurmerk kies je bewust en weet je dat er eerlijke handel wordt gedreven. Een goed voorbeeld van Fairtrade chocola is Tony’s Chocolonely, wie heeft er nou geen reep gegeten van dit bekende merk? Zij betalen meer dan de wettelijk vastgestelde prijs voor cacao en dragen een deel van de omzet af aan Fairtrade gecertificeerde cacao coöperaties. Tony’s Chocolonely is in 2012 terecht uitgeroepen tot meest duurzame chocolademerk.

Er zijn ook nog andere Fairtrade merken in de winkel, zoals Conscious Chocolate, Green & Black’s, Vivani en nog meer. Je kan ze herkennen aan het logo wat erop staat. Ook zijn er biologische chocoladewinkels waar je naar toe kan gaan. Je betaalt misschien iets meer, maar dan weet je wel dat je een eerlijk product hebt gekocht en je levert een bijdrage aan een duurzame toekomst.

Geboortedatum van de maker

De datum van de internationale dag van de chocolade is de dag waarop in 1857 Milton S. Hershey werd geboren. Hershey was een Amerikaans banketbakker en oprichter van de Hershey Chocolate Company, producent van de Hershey-chocoladerepen.

Er is ook nog een Wereld Chocolade Dag die op 7 juli wordt gevierd, de dag waarop in 1550 chocolade voor het eerst in Europa werd geïntroduceerd.