Hoeveel fruit moet je per dag eten?

Marktkraam met fruit - Ik Wil Therapie
Allerlei fruitsoorten bij een marktkraam

Fruit is een belangrijk onderdeel van een gezond dieet. Het zit vol met voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en vezels, die ons lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Maar hoeveel moet je eigenlijk per dag eten? In dit blogartikel leggen we je het uit.

Richtlijnen Voedingscentrum

Volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum is het advies om dagelijks 2 stuks te eten. Dit komt neer op ongeveer 200 gram per dag. Dit kan bijvoorbeeld een appel, banaan, kiwi of een handjevol druiven zijn. Het is hierbij wel belangrijk om te variëren in fruitsoorten, zodat je verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt.

Het eten van voldoende fruit heeft veel voordelen voor de gezondheid. Zo kan het helpen om het risico op hart- en vaatziekten, beroertes en bepaalde vormen van kanker te verlagen. Ook kan het eten van fruit bijdragen aan een gezond gewicht, doordat fruit weinig calorieën bevat en wel langdurig een verzadigd gevoel geeft.

Lastigheid met fruit

Het kan soms lastig zijn om voldoende fruit te eten. Een handige tip is om het als tussendoortje te eten, bijvoorbeeld als snack op het werk of als toetje na het avondeten. Ook kun je het toevoegen aan je ontbijt, bijvoorbeeld door het te mengen door de yoghurt of havermout.

Kortom, het advies is om dagelijks 2 stuks te eten om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen en bij te dragen aan een gezonde levensstijl. Varieer in fruitsoorten en maak het eten van bijvoorbeeld fruitsalades makkelijker door het toe te voegen aan je dagelijkse routine.

Meer informatie over fruit op Wikipedia

Ben je voedingscoach, neem een profiel op Ik Wil Therapie. Klik hier voor meer info.

Scroll naar boven