Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Hoe kan ik ergotherapeut worden?

Hoe kan ik ergotherapeut worden?

Hoe kan ik ergotherapeut worden? - Handen van een oude vrouw en een wandelstok - Ik Wil Therapie

Wat doet een ergotherapeut?

Een ergotherapeut helpt mensen die door bijvoorbeeld lichamelijke of psychische beperkingen problemen ondervinden bij het uitvoeren van hun dagelijkse handelingen.
De ergotherapeut kijkt samen wat de cliënt belangrijk vindt en zoekt naar mogelijkheden en aanpassingen.

Hoe is ergotherapie ontstaan?

Ergotherapie heeft zijn oorsprong in de psychiatrie, werken werd als behandeling voorgeschreven. Later werd ergotherapie ingezet voor de behandeling van militaire slachtoffers tijdens de Eerste Wereldoorlog en de Tweede. Zowel lichamelijk als psychisch werd de meerwaarde van ergotherapie gezien.

Welke vooropleiding heb ik nodig voor de opleiding ergotherapie?

Je wordt tot de opleiding Ergotherapie met een havo-, vwo-, of mbo-4- diploma toegelaten.
Voor de opleiding Ergotherapie gelden geen vereiste vakken. Het is wel handig om voor de aanvang van de opleiding je te verdiepen in de vakken Engels en biologie op havoniveau. Tijdens de opleiding moet je Engelse vakliteratuur lezen. Bij biologie gaat het vooral om de kennis over het menselijk lichaam. Een opleiding tot Ergotherapeut volg je via een Hogeschool, informeer altijd bij de Hogeschool van jouw keuze naar de opleidingseisen.

Hoe lang duurt de opleiding tot ergotherapeut?

De opleiding wordt alleen in voltijd aangeboden en duurt 4 jaar. Bij sommige hogescholen is het mogelijk om bij goede studieprestaties versneld te studeren. Bij een enkele instelling wordt een verkorte variant aangeboden voor mensen die al een ander diploma in het hoger onderwijs op zak hebben.

Waar kan ik de opleiding Ergotherapie volgen?

De voltijd opleiding tot ergotherapeut wordt gegeven bij de hogescholen:

Hogeschool van Amsterdam
Hogeschool Arnhem Nijmegen
Hogeschool Groningen
Hogeschool Rotterdam
Hogeschool Zuyd

Waar kan ik de opleiding Ergotherapie in deeltijd volgen?

De opleiding voor Ergotherapie in deeltijd is alleen via Pro Education te volgen. De opleiding bij richt zich op de kern van het vakgebied ergotherapie. Per module wordt daar een onderwerp behandeld.
De opleiding kent geen loting, maar er is een toelaatbaar diploma of een 21+ toets verplicht voor toelating. Wanneer je eerst een andere relevante opleiding hebt gevolgd, zoals de ALO of de master Bewegingswetenschappen, dan is het mogelijk om een verkorte opleiding te volgen.

Wist je dat je met een profiel op Ik Wil Therapie je eigen blogartikelen kunt plaatsen?
Ben je werkzaam als ergotherapeut in een praktijk, meld deze dan aan .